Costume Populare Romanesti. Portul Popular din Romania 112 zone etnografice in Romania Folk Art Costumes. Romanian National Dress Attire.
8 iunie 2008
Romanian Museum: Romanian Folk Costumes, Costum Popular Romanesc

Contact
RomanianMuseum.com prezinta:      
112 tipuri de costume populare din România
Informatii: alegeti lin lista din dreapta
Zone etnografice

Orice comentarii si sugestii sunt binevenite  la  Romania@RomanianMuseum.com
 

Kathleen Bartulow (1876-1961)
stra-bunica mea
fotografie din 1915
  .
 • Cine suntem noi.....
 • De ce dorim sã prezentãm o colectie de costume populare, în general? Si, în special, de ce dorim sã prezentãm o colectie de costume populare a tuturor etniilor care trãiesc în România, si nu numai costume populare românesti?
 • De ce va prezantãm ilustratii, picturi, acuarele? De ce nu vã prezentãm fotografii?
 • De ce am optat pentru costume populare de la sfârsitul secolului 19 si inceputul si mijlocul secolului 20 si dece nu prezentãm costumele populare care se poartã astãzi la serbãri, concursuri, spectacole?


   
      Mã numesc Jurca Floare. Probabil, vã dati seama cã sunt cel putin partial româncã. Tatãl meu este român din mosi-strãmosi, iar de partea mamei suntem un amestec complex de toate culorile si formele si probabil acesta este motivul principal pentru care doresc sã prezint TOATE grupele etince din România.

       Exista o multime de cãrti si de pagini de internet care prezintã costume populare românesti, sau în general sau foarte detailat. Unele dintre aceste cãrti sau pagini prezintã si câteva costume populare ale altor etnii. Deasemenea existã cãrti sau pagini de internet care prezintã cu foarte multe amãnunte costumele populare ale sasilor din Ardeal (Siebenburgen) sau ale maghiarilor din Ardeal, dând astfel impresia cã în Adreal trãiesc numai si numai sasi, sau numai si numai maghiari, sau numai si numai tiganii. Dorinta mea este sã prezint în mod EGAL toate grupurile etnice care trãiesc în România. Deasemenea. doresc sã prezint costumele populare ale românilor care traiesc în afara granitelor României.

       In colectia noastra avem cateva costume vechi complecte; avem numeroase piese disparate de diferite marimi; avem foarte multe fotografii si carti postale vechi; deasemenea fiecare de alta marime, calitate si mod de prezentare. Multe dintre poze prezinta oameni si locuri, iar hainele (costumele) se vad doar partial. Penrtu a prezenta costumele complect, pentru a oferi un aspect unitar paginilor noastre si pentru a usura compararea diferitelor costume, ne-am hotarat sa facem desene de aceiasi marime. Uneori persoanele in desenele nostre sunt in pozitii imposible pentru oamenii adevaratii, dar in modul acesta se vad toate piesele de costum. Pe langa desene am inclus si fotografii actulae sau pozele veechi.

       O definitie a costumului popular as putea fi ,,hainele purtate de tãrani, pe care acestia si le fac singuri.'' Costumul popular românesc, ca si oricare alt costum popular (sau national) este o combinatie a traditiilor locale, a asezãrii geografice, a climei, precum si a posibilitãtilor economice. Costumul popular deasemenea reflectã si starea socialã sau ocazia cu care este purtat. În concluzie, exisã o mare varietate de costume populare. În general este cã pânã la 1850 la costumul popular (national) din Europa au intervenit foarte putine schimbãri. Dupã 1850, când pe piatã au apãrut pânzeturi, ate de brodat, etc., iar cãlãtoriile au devenit mai sigure si mai usoare, au început sã aparã schimbãri semnificative la hainele tãrãnesti. Pânzeturile de gata si atele viu colorate au fãcut ca hainele sã fie mai bogat si mai colorat ornamentate. Usurinta în cãlãtorie a fãcut ca multe diferente zonale sa disparã. De accea ne-am strãduit sã prezentãm costume populare cât mai vechi, deoarece diferentele zonale sunt mai pronuntate. Deasemenea, pentru anumite zone, am prezentat costume din 1900 respectiv 1960, pentru a ilustra modificãrile care au apãrut în acest interval de timp.

       În zilele noastre, majoritatea cântãretilor de muzicã popularã poartã doar cateva piese originale de costum tãrãnesc, restul fiind complectate cu reproduceri. Este normal, deoarece în vechime oamneii erau mult mai scunzi si mai subtiri. Mie îmi este imposibil sã mã îmbrac in hainele bunicii, deoarece îmi sunt mici. O echipã de dansuri populare trebuie sã prezinte o unitate, deci nu se poate ca fiecare sã poarte un costum vechi. Persoane individuale care au mostenit costume vechi, poartã ce le sade bine; de exemplu in Banat se purtau 3 sau 4 poale pe dedesupt, astfel încat o fatã tânãrã de cel mult 40 kg aratã ca o matroanã; pe când astãzi este la modã sã fim subtiri. Sã nu mai vorbim de salbele de galbeni sau podoabele de cap care ascund pãrul. În concluzie, costumele populare care se poarta astazi SUNT costume populare, dar prezintã o mai micã varietate zonalã.

  Jurca Floare
 • Telephone in Chicago 1-773-545-8423 or FAX 1-773-509-1287